Mielenterveys ja työhyvinvointi kulkevat käsikkäin

03.02.2020

Tänään 3.2. vietetään Valon nimipäivää. Samalla myös valo lisääntyy pimeän talven tai niin kuin täällä etelässä, ikuisen marraskuun jälkeen. Kaamosaika aiheuttaa monelle masennusoireita ja Valon päivä onkin myös masentuneiden ja heidän läheistensä teemapäivä.

Kun vuoden alussa kartoitimme tulevan vuoden tavoitteita ja asioita, joissa haluamme yrityksenä onnistua erityisesti tämän vuoden aikana, työhyvinvointi nousi yhdeksi kärkiteemaksi. Työhyvinvoinnin ja mielenterveyden yhteys on kiistaton, sillä huonossa työilmapiirissä työskentely tai liian kuormittava työ on usein riski myös uupumiselle tai jopa masennukselle. Jatkossa tulemmekin tarkastelemaan tarkemmin työntekijöidemme kuormittuneisuutta ja työilmapiiriä. Toki työtyytyväisyyttä on tärkeää mitata monesta muustakin syystä.

On todennäköistä, että mielenterveydestä puhuminen työpaikalla on huomattavasti vaikeampaa, kuin esimerkiksi tapaturmavammasta tai infektiosairaudesta kertominen. Jokaisen on kuitenkin tärkeä tietää, että työterveyshuolto auttaa myös näissä tilanteissa, jonka lisäksi esimerkiksi Mielenterveyden keskusliitto järjestää erilaisia mielenterveyttä eheyttäviä kursseja myös verkossa. 

Lisäksi työyhteisöllä on tärkeä tehtävä työhyvinvoinnin ylläpitämisessä. Työntekijä voi myös itse vaikuttaa työyhteisönsä ilmapiiriin, mikä vastavuoroisesti vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa. Reiluus, kohteliaisuus ja aktiivinen muiden auttaminen ovat hyviä tapoja vaikuttaa myös koko työyhteisön ilmapiiriin.

Viisi askelta parempaan mielenterveyteen:

  1. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi
  2. Innostu uudesta
  3. Pidä yhteyttä ystäviin/sukulaisiin
  4. Kohtaa ja tunnista omat tunteet
  5. Hae apua tarvittaessa





Mielenterveyden keskusliiton Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta 
0203 91920 Arkisin kello 10-15. Puhelun hinta 8,35 senttiä / puhelu + 16,69 senttiä minuutti


Maksuton vertaistukipuhelin 

0800 177599 Arkisin 10-15

Lähteet:

Mieli.fi, 

MTKL.fi, 

TTL.fi